|

Vegyszermentes fertőtlenítés: Természetes alternatívák

A járványhelyzet után belém égett a fertőtlenítési kényszer, ez mellett próbálom megvédeni a családom tagjait és magamat is a lehetségesen elkerülhető vírusoktól is. A boltokban kapható fertőtlenítőszerek azonban nem mindig hatékonyak, ráadásul sok káros vegyszerrel terhelik a környezetet és az egészségünket. Szerencsére léteznek természetes alternatívák, amelyekkel ugyanolyan jól elpusztíthatjuk a kórokozókat, anélkül, hogy mellékhatásokkal kellene számolnunk.

A természetes fertőtlenítőszerek közül két illóolajat szeretnék kiemelni, amelyek rendkívül hatásosak és sokoldalúak: a tea fa és a citrom illóolajat. Mindkét olajnak erős antibakteriális, vírusölő és gombaölő tulajdonsága van, így szinte bármilyen felületet megtisztíthatunk velük. Ráadásul kellemes illatuk is van, ami frissességet és tisztaságot áraszt.

A tea fa illóolajat az ausztrál őslakosok már évszázadok óta használják gyógyításra és fertőtlenítésre. A tea fa leveleiből kivont olajat sebek, bőrfertőzések, torokfájás, köhögés, influenza és más betegségek kezelésére használták. A tea fa illóolajat ma is használhatjuk ezekre a célokra, de emellett remek fertőtlenítőszer is. Egy vízzel töltött flakonba tegyünk néhány csepp tea fa illóolajat, és máris kész a házi készítésű fertőtlenítőspray. Ezzel permetezhetjük be a padlót, a bútorokat, az ajtókilincseket, a mosdót, a zuhanyzót vagy akár a ruháinkat is.

A citrom illóolajat a citrom héjából nyerik ki hideg sajtolással. A citrom illóolaja nemcsak fertőtlenít, hanem fehérít és zsíroldó hatása is van. Ezért kiválóan alkalmas a konyhai felületek, edények, poharak tisztítására. Egy vízzel töltött flakonba tegyünk néhány csepp citrom illóolajat, és máris kész a házi készítésű zsíroldóspray. Ezzel törölhetjük le a tűzhelyet, a sütőt, a mikrót, a hűtőt vagy akár a mosogatót is.

A tea fa és a citrom illóolajat akár kombinálhatjuk is egymással, így még erősebb hatást érhetünk el. Egy vízzel töltött flakonba tegyünk 10-15 csepp tea fa illóolajat és 10-15 csepp citrom illóolajat, és máris kész a házi készítésű univerzális fertőtlenítőspray. Ezzel bármilyen felületet megtisztíthatunk anélkül, hogy vegyszerekkel szennyeznénk magunkat vagy a környezetünket.

A természetes fertőtlenítésnek számos előnye van: olcsóbb, egészségesebb, környezetbarátabb és hatékonyabb is. Próbáljuk ki a tea fa és a citrom illóolajat, és élvezzük a tiszta és illatos otthonunkat!

Az illóolajokat itt tudod megvásárolni (kattints a képre):

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük